Esküvő költséghatékonyan

Esküvőt költséghatékonyan?

Hogyan lehet leszervezni álmaink nagy napját az esküvőt költséghatékonyan?

Az esküvőszervezés aprólékos sokféle feladatot ad az ifjú párnak, vagy a szervezőknek ( akár a család az, akár egy szakember) és bizony számos buktatót is rejt magában. Rengeteg meglepetés, nem várt kiadás, nem várt visszautasítás és lemondás vár a szervezőkre ha az esküvőt költséghatékonyan szeretnénk leszervezni.

Az időzítés az egyik legfontosabb, hiszen a megbízható, kiváló minőséget nyújtó szolgáltatók és szervezők akár már egy-két évre előre le vannak foglalva. 

A kezdetekben a legfontosabb az informálódás:

ismerősöktől,

nemrég házasultaktól,

internetről,

blogokból.

Ezek után már csak egy okos stratégiára van szükség és minden rendben lesz.

Valóban azt szeretnétek, hogy felhőtlenül teljen a Nagy napotok?

Pár költséghatékony tanács:

Catering

Ha különleges helyszínre tervezitek a ceremóniát ahol nehezen megoldható vagy hiányzik az éttermi szolgáltatás vagy egész egyszerűen egy hagyományos sátras esküvőt terveztek, akkor választanotok kell egy éttermet, vagy céget,aki biztosítja a násznép étel illetve ital kiszolgálását. 

A menü összeállításánál szempont az is lesz-e sok kisgyerek a meghívottak között, legyen választék a vegetáriánusoknak, vegáknak, a húsevőknek és az esetleg valamilyen étel allergiával küzdők se maradjanak éhen akár ültetett vacsorát, akár svédasztalos megoldást választottatok. 
Ha sikerül profi céget választanotok, akkor az ételek bármit is rendeltetek finomak lesznek és a vendégek nagy rész szívesen kipróbál új ízeket is, nem kell leragadni a töltött káposzta, húsleves, rántott hús kombinációnál.

Eszközök bérlése:

Van lehetőségetek eszközök bérlésére is, asztalok, székek, evőeszközök, poharak, terítők és minden más, ami ilyen alkalmakon nélkülözhetetlen.  Arról is győződjetek meg van-e rendelkezésre álló áramforrás.

Esküvőszervező

Ez nem éppen javasolt része egy költséghatékony esküvőnek, de mindenképp hasznos, mert nagy terhet levesz a vállunkról.

Ha szeretünk szervezkedni, akkor kifejezett örömmel tölthet el a nagy napunk leszervezése. De ha nem igazán szeretjük ezeket a jellegű munkákat, akkor kifejezetten sok energiánkat fogja elvenni. És időnket is a munkánktól, ami már költséghatékonyság terén mínuszokat fog termelni…. 🙁

A szervezéssel kapcsolatosan nincsen egyetlen örök és mindenkire minden esetben érvényes szabály, hacsak nem az hogy ennek a napnak Rólatok kell szólnia. 

Mire elég a büdzse?

Fontos szempont még a menü összeállításakor hogy mekkora keretet tudtok egy vendégre szánni, ebből kiindulva össze lehet állítani a menüsort. Ha csirkemell, sertés szűz a menü része könnyebb a kereten belül maradni, ha bio báránybordára vágytok és lazac kaviárra, akkor növelni kell a büdzsét.

Az elmúlt évek során akadt olyan pár, aki minden meghívottat megkérdezett, hogy mit szeretne ennek pedig az lett az eredménye, hogy még két hónap szervezkedés egyeztetés után sem volt menü. 
Teljességgel lehetetlen 100-150 vagy még több ember minden kívánságát teljesíteni. 

Személyzet:

Amin sokan szeretnének takarékoskodni az a személyzet kérdése. Csak jó tanácsként mondom, nem éri meg. Száz főre az ideális tíz felszolgáló egy öt fogásos vacsora esetében, ebből általában csupán hat-hét szokott lenni, de ez már a vendégeknek éppen, hogy csak komfortos minimum. 
A sok energia, amit belefektettek abba, hogy minden csodás legyen, szerte foszlik, ha a vendégeknek csupán az jut eszébe a lagzitokról hogy hosszasan üldögéltek az asztaloknál az ételre várakozva, míg a násznép többi része már jóllakottan táncolt vagy csevegett. 

Az esküvői torta és az édességek

Itt az esküvői tortán sajnos nem érdemes spórolni. Fontos egy gyönyörű és látványos fő édesség. De az apró süteményeket nyugodtam nem lehet oldani a családon belül, és akár a baráti kör segítségét kérve! 

A menyasszony és vőlegény ruhája

Lehet rövid, hosszú, fehér vagy ekrü… a lényeg hogy gyönyörűnek érezd magad benne.

És ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül szükséges személyre szabott egyedileg tervezett ruhába bújni a nagy napot! gyönyörű ruhákat lehet már bérelni is mostanság! 

Dekoráció

Az esküvő hangulatát megteremtő dekoráció mostanság nagy divat, de aki egy kicsi kreativitással és képzelőerővel rendelkezik, nagyon csodás és jó hangulatú dekorációt tud varázsolni.

Élővirágok

Az esküvőkön az élővirág nem hiányozhat. Talán ez az egyetlen dolog, amit nem lehet önerőből megcsinálni, bármennyire kreatív is a szervezői családi csapatunk! 🙂

Ezt érdemes profikra bízni. Itt fontos a beszerzés, és fontos a csokorba kötés művészete! 

Szolgáltatók

A szolgáltatók kiválasztásánál alaposan tájékozódjatok ismerősöktől rokonoktól, internetről. 
Nézzetek meg referenciákat, olyanokkal is beszéljetek, akik már dolgoztak együtt. A profi szakember nem biztos, hogy olcsó lesz, a nem profi pedig nem biztos, hogy jó lesz. 
Ez mindenre vonatkozik, fotósra, cateringre, zenekarra és minden más esküvői szolgáltatóra. A szakmáját magas szinten értő és művelő szakember egyik ismérve a nyugalom és jellemző rá hogy nem a kérdéseivel ostromol, hanem a megoldási módokat kínálja fel a számotokra és a ti dolgotok, hogy válasszatok, aztán dőljetek hátra. Megfontolt szolgáltató választással sok bosszúságtól kímélhetitek meg magatokat.

A legjobb hangulatú, fergeteges esküvők sohasem az utolérhetetlenül magas színvonalú catering vagy a varázslatos dekoráció vagy a kiváló zenekar miatt születnek, hanem a Ti ragyogásosotok boldogságotok generálja átragadva minden résztvevőre legyen az szolgáltató vagy vendég. 

Ha Ti jól érzitek magatokat, akkor a vendégek is élvezni fogják a mulatságot!

de ha ti tele vagytok feszültséggel és azon aggodalmaskodtok mindenki kapott-e már levest vagy megfelel-e az italkínálat vagy tetszik-e a dekoráció mindenkinek, akkor ez a násznépre is átragad. 

 

Olyan hogy mindenkinek minden tökéletesen megfelel, nem létezik, aki hibát akar találni az úgyis fog, de mindez teljesen lényegtelen. 
Ti csak ragyogjatok és élvezzétek a csodás eseményt és akkor mindenki más is remekül fogja érezni magát.