A májuskosár története

A májuskosár történetét kevesen ismerik…

Mert a májusról általában mindenkinek az anyák napja és a Május 1. ünnep jut eszébe! Pedig hát…. itt van a májuskosár és a szerelmesek ünnepe is.

Az egyik legaranyosabb magyar ünnep is ide köthető: a májuskosár története… 🙂 Úgy is mondhatnánk, hogy a magyar Valentin nap! 🙂 Hiszen ez nálunk a szerelmesek ünnepe!

Ezen a napon, Május 1-én ez egy hagyomány, amit kevesen ismernek és még kevesebben tartanak, a májuskosár-ajándékozás. Mivel a szerelemről és a virágokról szól, így megmutatom nektek, hátha kedvet kaptok hozzá, ha még nem ismeritek!

Főleg vidéken a mai napig szokás, hogy a párok fiútagja megajándékozza a lányt egy májuskosárral május elsején. Vannak olyan helyek, városok, országrészek,ahol egyáltalán nem ismerik ezt a hagyományt, van, ahol pedig csak májusfát állítanak.

Mindkettő hagyomány létezik, de a fát általában a kislányos apukák szokták állítani, vagy a barátok.

Mi is az a májuskosár?

Olyan kosárrról van szó, amelyeket díszes öltözéket kap, és valamilyen cserepes virágot tartalmaz. A hagyomány szerint hortenziát tesznek a kosárba.

A májuskosár átadása a komoly kapcsolatok szimbóluma lett, a kosarat pedig nem is a fiú, hanem  a fiú anyukája és egy női rokon, általában a keresztanya viheti. A lány cserébe ajándékot ad és megvendégeli süteményekkel  a „kosárhozókat”. ( Manapság már nem minden esetben van így, viheti a fiú is )

A virágok színei a kapcsolat „fázisára” utalnak. Ezért az a szokás, hogy kirakják a lányok a kapott kosarat az ablakba, hogy lássák, nekik már van párjuk. 

Na de mire is utalnak pontosan a májuskosár színei?

Sárga: általában az apukáktól kapják a lányok.

Zöld és kék: a kapcsolat még friss, csak kevés ideje járnak együtt.

Rózsaszín, lila: ez már komoly kapcsolatra utal.

Fehér: ez a  kosár jelenti a házasság közeledtét, általában eljegyzés után szokás ilyen színű kosarat ajándékozni.

Hogy tetszett ez a hagyomány? Ti ismertétek?

Van aki esetleg más kapott ilyen kosarat? Szívesen vennénk a véleményeteket esetleg élményeteket ezzel az ünneppel kapcsolatban! 🙂

Színes májuskosár kínálatunkat üzletünkben megtaláljátok, és Eger és környékén kérésre akár ki is szállítjuk Nektek!